Felsefe Tanımı
Felsefe sözcüğünün Yunanca aslı φιλοσοφία(philosophía)’ dır ve iki ayrı sözcükten oluşur. “philo” sevgi anlamına gelir; “sophía” ise “bilgelik” anlamındadır. “Philosophia” bilgelik sevgisi demektir. “Philosophos (filozof) da, “bilgeliği seven”, “bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyen” dir. “Filozof” adını ilk defa Pisagor(mö.570-495) kullanmıştır. Kendine “bilge” yerine bilgelik sevdalısı demiştir. Diğer insanlarca verilen bilge,zeki,üstat gibi unvanlardansa; ancak bilgelik sevdalısı olabileceğini söylemiştir.
Filozof ile bilgeyi ayıran temel fark bilgenin bilgi vermeye, cevap vermeye öncelik vermesi; filozofun ise soru sormaya devam etmeye çalışması. Filozofların da cevapları vardır, lakin bunlar yeni sorulara temel oluştururlar. Filozof sofist veya retor gibi meslek gruplarından diyalektiği kullanmasıyla da ayrılır. Yani retorik, etkilemek için yapılan konuşma yerine ortak bir çözüme ulaşmak için diyalog kurarak soru sormaya devam etmeye çalışır. Retorik konuşmacının çıkarına ikna eder, diyalektik evrensel tanımlara ulaşmak için karşılıklı sorgulamaya gayret eder.
Zaman İçerisinde Felsefe
Kelime anlamından yola çıkarak hayati ihtiyaçlarını gidermiş ve düşünmeye vakit bulmuş insanlarca yapılan bir etkinlik olduğunu söyleyebiliriz. Terimin ortaya çıktığı Antik Yunanistan’da insanlar fiziksel ihtiyaçlarını gidermiş, güzel iklimin ve benzersiz coğrafi konumun etkisiyle Akdeniz’i hüküm altına almıştı. Diğer halklardan akan serveti iyi kullanan Yunanlılar boş zamanlarında öğrendi ve hayal kurdular. Lakin diğer gelişmiş toplumlardan farklı olarak “bilgiye” keyiflerinden daha fazla önem verdiler. Tabi siyasi- coğrafi konumu bunu kaçınılmaz da kılmıştı. Felsefe, bilge kişilerin olayların aslına ait sorularıyla belirlemeye başladı. Çoğu insan boş zamanlarını geçici heveslerle geçirdi. Filozof denilen kişiler ise geçici olanı değil, kalıcı olanı aradılar. Hayatın bir kısmından keyif almak yerine, onu sorgulayarak geçici zevkler perdesinin ardındaki kalıcı güzelliğe ulaşmaya çabaladılar.
Bugünkü felsefe algısı tarihin başlangıcından beri izleri takip edilebilen bir etkinliğe aittir. Adı felsefe olmasa da merak eden, sorgulayan çalışmalar, bugün felsefe adıyla anılmaktadır. Felsefe terimlerini oluşturan ve onu sistematik hale getiren Yunanlı filozoflardan önce de felsefi etkinlikler yürütülmüştür. Asya’daki bilgelerce hayat sorgulanmış, ancak bir ihtisas alanı olmamış, ferdi mücadelelerde kalmıştır. Yunanlılar ve onun mirasçısı Avrupa, felsefe çabasını biriken bir çalışmaya dönüştürmüştür.
Felsefe nedir? Kelime anlamı her ne kadar bilgelik sevgisi anlamına gelse ve Yunan kaynaklı görünse de felsefe, anlam genişlemesine uğramıştır. Kimi zaman dinle kimi zaman kişisel motivasyonla bir tutulmuştur. Filozoflarca övülmüş, yerilmiş yok olduğu iddia edilmiştir. Çoğu zaman farklı imgelere atfedilmiş ya da karıştırılmıştır. Dilin engelli yapısı ve göreliliği yüzünden felsefe sözcüğünden birçok şey anlamaktayız. Güncel sözlükte: 1. Varlık, evren, insan ve bilgiyle ilgili düşüncelerin bütünü. 2. Bir bilimin ya da bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü 3. Evreni, dünyayı, yaşamı yorumlama biçimi, dünya görüşü, ideoloji. gibi en çok bilinen anlamları yer alır.
Felsefe Nedir ?
Platon: “Felsefe merakla başlar” der. Ona göre felsefe: insanı doğadan ayıran ve kendi doğasını oluşturmasına fırsat veren “doyumsuz merak” anlayışıdır. Felsefe merakla başlamıştır, merakın farklı şekilleri olarak yaşamını sürdürmüştür. Felsefe şahsi olandansa evrensel olanı, olayların görünmeyen taraflarını, işin aslını; günlük olandansa genele ilişkin olanı merak eder. Merakı merak etmektir, ya da düşünmeyi düşünmektir denilebilir.
İnsanlık tarihi merak ve arayışla şekillenmiştir. İnsanlar vahşi doğada ayakta kalmak ve ötekilere karşı savunmak için yeni yollar türetmiştir. Doğanın olumsuz taraflarından merak sayesinde sıyrılmıştır. İnsan yaşamını tehdit eden olayları sorgulayarak olumsuz etkilere çözümler bulmuştur. Peki yaşamsal ihtiyaçları temin edince, geriye ne kalmıştır? Kendini oluşturma imkanı diyebiliriz. Boş bir zaman ortaya çıkar ve özgün üretimlere olanak sağlar. Kimileri bunu, diğerlerini sömürme fırsatı olarak değerlendirmiştir. Kimi de sorgulamaya başlamıştır. Burada felsefe, sadece zor durumlarda değil, rahatlıkta da sorgulayan, merak eden, düşünen insanlarda ortaya çıkar.
Doğadan merak yönümüzle ayrılmıştık. Önce insanlar arasındaki ilişkilerimizi sorguladık. Toplumsal canlılar olduk. Karşımdakine neden saldırayım? Belki öldürmek yerine yaşatmak ve işbirliği yapmak daha iyidir? Vahşiliği sorguladık ve toplumsal canlılar olduk. Birbirimize acımak, iletişim kurmak, eğitmek, öğrenmek yoluyla bugünkü anlamda insan olmuştuk. Birbirimizin farkına varmıştık. Önceleri doğayı sorgulamıştık. Şimdi de insanın doğasını sorgulamalıydık. Filozof adlı kişiler de burada ortaya çıkar. İnsanlık gerçeğini fark eder. Doğal olayları sorgulayarak insan olunur, insanı da sorgulayarak filozof olunmuştur. İnsanı doğadan farklılaştıran, filozofu da insandan ayrı kılan benzer bir merak anlayışıdır. Filozof olmayanların yarı yolda bıraktığını söyleyebiliriz. Filozof ise yetinmeden sorgulamaya, merak etmeye devam etmiştir.
Birçok felsefe anlayışı, sınırsız felsefe düşüncesi olduğu bir gerçektir. Dilin uzlaşı esasına ve hayatın kararsız yapısına bağlı olarak tanımlar değişir. Üstelik felsefe gibi her şeyi sorgulayan bir etkinliğin tanımı daha da kesinsizleşir. Yine de var olmak iletişimdir. Felsefenin kısa bir ifadesi neden olmasın? Felsefeye, kısaca “aşkın bir merak anlayışı” diyebiliriz. Aşkın olmak zorlama ya da içgüdüsel ihtiyaç gibi olaylardan azade şekilde davranmaktır. Sadece zora düştüğünde değil, iyi zamanlarda da düşünebilmektir. Başkalarının diktelerini aşmak ve onlardan bağımsız hareket edebilmektir.
İnsanlar felsefe yaparak hayatın yönlendirmelerini sorgulamış, onun kalıcı acılarını ve geçici heveslerini anlamaya çalışmıştır. Böylelikle kendi kararlarını verme, hayatı yaşanabilir kılma ve anlayabilme imkanı doğmuştur. Hayatı kabullenebilmek, olayların ardına bakabilmek ve yaşanabilir kılmak için felsefe yapılmıştır. Sorgulanmayanı sorgulamak, şüphe duymak, hayal etmek, evrensel olmak felsefenin temel nitelikleri olmuştur. Görünenin ardına bakmak, fark etmek, keşfetmek, hayatın anlamını ve niteliklerini düşünmeye çalışmak da temel etkinliklerindendir.
Ayrıca Bakınız
Felsefe Yapmak Nedir? → Neye Yarar? → Gerekli midir?
Bilgi Nedir? – Felsefenin Anlamı- E-Kitap – Gerçek Nedir?
Merhamet → Hikmet → Filozof Nedir? ← Erdem ← İyilik
felsefe hayali ve hayatı şekillendirmek ve onu yaşamaktır.Anlatım ve espirileştirmede de dil çok önemli bu günkü türkçemizle bunu çok iyi yapmaktayız arap harfleriyle biryere varılmaz
Araplarda filozofda felsefede mevcut sen sacmalardan secme yazarak arap alfabelerinden birsey olmaz diyerek bocalamissin her dilden felsefe olur .üstelik arap alfabesinin lugat zenginligi olarak bakarsak dünyada 1 ci sirada örnek bir aslan yazmak isterseniz arapcada aslan kelimesini 100 den fazla farkli sekilde yazabilirsiniz.bunu türkçede düşünün şimdi fark anliyacaksınız.eğer müslümansanız Allahın kelamını en yüce olarak görürsünüz çünkü arapca inmistir ayetler.
Hacı sana şöyle diyim arapça kadar saçma bir dil olamaz yok Allah’ın kelamı yok yüce dil ya abi herkesin dili kendine özel biz kendimi yada ifade etmek istediğimiz bir kelimeyi neden 100 farklı şekilde demek isteyelim şahsen ben eğer bir yorumda bulunucak isem ‘halktan bahsediyorum’ arı bir dil kullanmayı tercih ederim ve arapça kulağa çok itici gelen bir söyleyişe sahiptir adam gırlaktan konuşucak diye balgam atıcak nerdeyse
bence düşüncen yanlış araştırmayı dene düz mantıkla bi yere varılmaz en eski dil arapçadır ve kelime haznesi çok geniş bu güzel bişey bence tabii bende arabım ve arapçayı dediğin gibi balgam atarcasına konuşmuyoruz ama gırtlaktan konuştuğumuz doğru gırtlaktan sadece araplar konuşmaz fransızlar ve ispanyollar da öyledir tabii senin düşüncene saygı duyuyorum herkes kendini ifade etmek için 1 kaç kelime kullanmaz ben kelime haznesinin geniş olduğu dilleri tercih ederim mesela arapça ve türkçe hariç ingilizce fransızca ispanyolca ve almanca da öğreniyorum güzel bişey bence kendini farklı dillerde farklı şekillerde ifade edebiliyosun ama sen dersin ki yok ben az ve düz isterim bişey diyemem benim yorumum böyle
haklısın bende arabım ve arapça her arabın konuştuğu gibi değil değişiyo kelime haznesi geniş bi dil
Felsefe olmadan teori olmaz felsefe insanlik tarihidir bilgeliktir ozgurluktur insanin dogasinda felsefe vardir ama toplum yanlis anliyor toplumu bozanda kapitalist guclerdir
Felsefe insan olmak insanca yaşayabilmek insan hayatını yaşanabilir hale getırmek için düşünerek çalışmak evrensel kitab kuran.ı daha iyi anlayarak yaşamak ve yüce yaradana bir adım daha yaklaşmaktır.
Yorumlar neden onaylanmıyor nasıl bir felsefe anlayışı bu davranışları kınıyorum…………….
Spam iletiler hariç her şeyi onaylıyoruz. Sunucu problemleri nedeniyle iki gün öncesine kadar yorumlar tarafımıza ulaşmayabiliyordu. Yakın zamanda yerli sunucuları etkinleşireceğiz. Tekrar deneyiniz.
Felsefe allaha dusman olmak icin kurulmustur
Kurulurken oradaydınız her halde. Bin yıl önceden nasıl böyle bir yola çıkmışlar acaba?
Dinler daha ortaya çıkmadan felsefe ortaya çıktı siz herhalde M.Ö lerden geliyorsunuz
Bence felsefe allahı iyi tanımaktır.
Felsefe insanı tanımaktır insan var olunca felsefe başlamistir
Felsefe Tanrı’yı bilmektir ve gerçek felsefe ile din özdeştir.
Augustinus
Aynen oyle bu dersin ortadan kalkmasi gerekir. Yaa
Hala sizin gibi düşünenler var demek ki!
Felsefe sizin bahsettiğiniz üzere Allah-Tanrı-Yaratıcı karşıtlığını değil aksine onlara ulaşmayı arzular, Bu yolun yolcusu olmayı gerektirir: Sırra ve gerçeğe ulaşmayı arzular.
Haklısın. Suche ı, merak, Sorgulama dinlerin düşmanı. Din tabularla dolu, sorgulanamaz, elestirlemez, inanacaksın. Bu zihniyet ortacag geri götürür sadece.
Bence felsefe insanların düşünmeleri, Allah’ı tanımaları için çıkarılmış bir akım. Fakat şu var ki; kimileri bunu yanlış algılayabiliyor. Felsefi düşünceyi din dışı bişey olarak kabul ediyor. Bana kalırsa felsefe ile din ilişkili, ama emin değilim bundan. Yardımcı olursanız bu konuda memnun olurum…Saygılar.
Aslında felsefe de din de tek anlama sahip değil. Dine karşı olan felsefe de var, dini ve özellikle İslam’ı anlatan felsefe de var. Genel olarak sistemli düşünmeyi ele aldığı için her şeyle ilişkisi olan bir yaşam biçimi diyebiliriz.
elbette gül hanım felsefe dinimizde akletmiyormusunuz dusunmuyormusunuz diye biten ayetlerin düşünerek aklederek yorumlamayı saglar
O halde bir felsefeci bu kadar araştırmasa toplumu bilgilendirmese topluma araştırmayı buluş yapmayı sağlayan felsefeyi ve felsefenin önemini ve işlevini sunmasa bu kadar çabalamasa belki dini de tanrıyıda bu gün tanıyor ve inanıyor olmazdık … değilmi yani ? Düşün ki bir tembel nasıl hiç birşeyi bilmiyor ve hiçbir şeyi bilme çabasına girmiyor sadece hayatı ve yaşamı yemek , içmek vs gibi düşünüyorsa felsefe öncesi insanlıkta böyleydi belki . Bence ilk insana yaşama ve hayatta kalma güdüsü ve düşüncesi ilk insanın hayata tutunması için ilkel silahlarla kendi savunmasını güçlendirmiştir . Ve böylece bir süre sonra da kendi kabilesini korumak için liderlik yapıp bunu başka insanlar ve kabileler üzerinde baskı kurarak sömürü düzenini harekete geçirmiştir .
Düşünebildiğimiz herşey felsefedir.
Düşündüğümüz her şey doğal gerçekliklerdir. Felsefe olamaz.
Doğal gerçekliği düşünebilmek de felsefenin bir türevidir. Dolaylı olarak sen bu felsefe karşıtı cümleni kurarken bile hatalısın. Çünkü doğal gerçekliği düşünebilmenin felsefenin içinde bulunan dallardan biri olduğunun farkında dahi değilsin. Bu hatalı bir yaklaşımdır.
Felsefe günümüz insanlarının , hatta bütün insanlığın farkında olmasalar bile günlük kullandığı araçtır . Felsefe olmadan yaşam ,düşünme veya sağlıklı konuşmak mümkün değildir . Felsefe hayatımızın her alanında mevcuttur ve bunun farkında olmak bazı insanlara göre zor bir durum ve anlaması güç bir kavramdır. Felsefenin olmadığı bir yaşam tarzı yoktur . Felsefe biziz , felsefe insanlığın belirtisidir . Var olanı ele almak , olmayanı incelemek ve ne düşündüğünü bilmektir …
Felsefe aslında insanin kendisidir.Çünkü felsefe görecelik bir kavramdır yani herkesin farklı farklı yorumlamasidir felsefe aslında meraktan öte var olmaktır insanlar felsefesi olmadığında yaşayamazlar çünkü felsefe yorumlamaktir ,yorumlayabilmektir, düşünmektir,düşünebilmektir.
Örneğin hayatında hic araba görmemiş bir insanin karşısına araba koyun ve neye benzettiğini neye yaradığını sorun eğer arabanin özelliklerinden birşey derse örneğin 4 tekerlek üstünde giden bir tasima aracı diyebiliyorsa sebebi felsefe yapabilmesidir ama hiç birşey diyemez ise o kişinin yaşamak ile ölü olmak arasındaki tek farkı bedeninin hala daha çalışıyor halde olmasıdır.
Felsefe *Dünya görüşüdür* yerine; Felsefe, “Dünyayı görüş sistemidir” şeklinde tanımlanması gerekiyor. Böylece felsefenin bir ÖĞRETİM SİSTEMİ olduğu ortaya çıkıyor.
Merhaba burdan felsefe hastası olarak herkese selam … :))
Çok teşekkür ediyorum iyi ki bu bilgiyi aktarmışsınız.Kafamda hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde aktarmışssınız…
felsefe bılgi türü değil blgidir.
Felsefe: “Dünya görüşünü yürüten genel öğretim sistemidir.”
Yeryüzünde iki felsefe var:
1. İlkel felsefe:(İlk felsefe veya mekteplerin felsefesi) Metafizik Yöntem ve İnanç Yöntemi elemanları vardır. Metafizikle türetir, inanç yöntemi ile bilgiyi aktarır. Beş duyu ötesini yorumlar.
2. Çağdaş Felsefe: (Bilinebilirlik Felsefesi veya Okulların Felsefesi de denir.)
a) Bilim,
b) Mantık elemanları var.
Bilimle inceler; sonuç verisine bağlı, mantıkla hükme varır. Beş duyu ötesini inceler. Bu özelliği ile dünyanın en uyandırıcı kavramı özelliğini taşır. Toplumlara çağlar atlatan felsefe budur.
Yeryüzünde 3. felsefenin doğması olanaksızdır. 3. felsefenin doğması için; BİLİMDEN üstün inceleme yöntemi ve MANTIKTAN üstün değerlendirme yetisi olması gerekir. Ayrıca çağdaş felsefe yetersiz olması gerekir.
Not: Felsefe elemanlarının açılımlarını da yapmış bulunuyoruz.
Ben ilkokul mezunuyum, felsefe bir taştır örnk: birilerini zıplatmak tamamen bir felsefedir.
İnsanı doğadan ayıran kendi doğasını oluşturmasına fırsat vermeden “Doyumsuz Merak ” anlayışıdır
Felsefe nedir demek de nedir?
bence felsefe insanın kendi düşüncesidir birde felsefe bir soru solrularsa iki cevabı olmalı iki cevabı yoksa felsefe değildir
felsefe , özneldir . yani kişiden kişiye cevabı değişir .
bir insan eğer felsefeyi anlamaya çalışıyorsa büyük bir ihtimal başaramayacaktır.
çünkü felsefe anlamaya bağlı bir ders değildir , düşünmeye bağlı bir derstir.
felsefeye sadece ders olarak da bakmayın , felsefe sadece ders değildir , felsefe evrendir.
felsefe düşünüp , düşünemediğimiz , görüp , göremediğimiz her şeydir.
yazar ; burhan İMAT
düşünüyorsam o zaman (felsefeye) varım onun için felsefik arkadaşlar vaesa felsefik bir kitap önerin bizede okuyalım
Felsefe, Evren’de yalnız olmak gibi bir şey..!
Doğu felsefesi somuttan soyut sonuçlar elde etmeye çalışmıştır(yunan mitleri gibi. denizde fırtınayı gördüğünde poseidon’u yaratmış) batı felsefesi soyuttan somut üretme hevesindedir. Bu nedenle batıdaki gelişme doğudan daha ileridedir.
100 yıl sonra yani 2100 lü yıllarda bugün peşinden koşulan pek çok inanç, düşünce değerini yitirecek, ve zamanla yok olup gidecek.