Çok okuyan bilir. Böyle çabuk bir yanıt istemiyorsanız bilgi nedir? diye sormak gerekir. Sonra gerçek nedir? ve dil nedir? gibi sorular da var. Öğrenme nedir? diye de sorabiliriz. Okumak hakkında biraz düşünürsek, neyi okumak? diye de sorabiliriz. Çok okuyabilirsiniz, ancak karşıt görüşte veya farklı işlevlerde metinler var. Çok okumak ama neyi? diye sorulabilir. Gezmek de böyledir. Gezmek ama nereyi? Ayrıca gezmek çok farklı anlamlara geliyor. Birincisi eğlenmek amaçlı vakit geçirmek, ikincisi de kültür turizmi olarak tecrübe edinmek. Sorunun kendisi de yanıtı da çok farklı yorumlara gebedir.
Dil felsefesi yapmayı bırakırsak, neden “çok okuyan bilir” dediğimizi açıklayabliriz. Bir kere, bildiğimiz şeyler, yani bilgi, insan ürünüdür. Bilmek de bizim anladığımız anlamda, insan etkinliğidir. İnsan dil ile düşünür ve insan kültürü dil aracıyla inşa edilmiştir. İnsan iletişime geçerek eser bırakmıştır. Her insanın kültüre bıraktığı eser sayesinde bilme eylemini gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden okumak, bilmek için çok daha iyi bir araçtır. Bunun yanında gezmenin de alternatifidir. Birçok yeri ve birçok bilgiyi yalnızca okuyarak tecrübe edebiliriz. Bakınız: dmy.info/tecrube-nedir
Gezerek bilebilir miyiz? Gezmenin herhangi bir türlüsü bize nasıl bilgi verir? Aslında okumak da bilgi vermez. Bilgiyi biz dışarıdaki uyaranlara göre kendimizce kaydederiz. İşin felsefesine girmeden bu yazının asıl amacına gelmek istiyorum. Benim bu yazıyı yazmamın sebebi, LÜTFEN GEZMEYİN diyebilmek. Gezerseniz ölürüz. Turizm diye bir şey var ve hiç de sanıldığı gibi hoş şeylere sebep olmuyor. Küresel ısınmanın %10’a kadar turizm kaynaklı olduğu söylenmektedir. Bu konuda çeşitli yayınlar mevcut olup, masum bir seyahatin nasıl petrole ve çevre kirliliğine sebep olduğunu araştırmanızı öneririm.
Küresel Isınma, Doğayı Korumak, Dünya Çevre Günü , İnsanlığın Geleceği gibi yazılarda doğal hayatın önemine değinmiştik. Çevrenin önemine değinen bu yazıların yanında, dmy.info sitesi, hayatı bir bütün olarak görmeye adanmıştır. Çok okumayı önermemizin nedeni de bütünü görebilmektir. Okuyarak diğer insanları yaşarız. İnsan tecrübesini kendimize katarız. Binlerce yılı birkaç saatte ediniriz. “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı” sorusu aracılığıyla da bir yanıttan ziyade bir uyarı vermek amacındayız. Okumayı ihmal ediyoruz. Öylesine söylenmiş bu sözde dahi bu sorun görülmektedir. İnsan okuyarak bu kültürü bina etmiştir. Tecrübemiz kitaplardan ve kitaplara kaynaklanır. Bak: dmy.info/kitap-okumanin-onemi
Kitaplar, belgeseller, sanal gerçeklik gibi araçlar varken zahmet edip de binlerce kilometre öteye gitmeyiniz. Herkesin kaybettiği bu seçeneğin dışında, okumaya vakit ayırınız. Trilyonlarca dolar tutarında kaynak dünyanın öbür tarafında bir otelde kalmak isteyenlerce harcanıyor. Tatil kavramımız özenti ve yabancılaşma ile garip bir hale gelmiş durumda. Tatil dinlenmekse, bunu yakında neden yapmayalım? Tatil tecrübe edinmekse, tecrübe binlerce yıldır kitaplardadır. Gereksiz yolculuklar bizi tüketiyor. Lütfen dikkat edelim.