eğitimin önemi

Eğitimin Önemi

Eğitimin Önemi

eğitimin önemiBir tay doğar doğmaz yürümeyi öğreniyor. Bir balık dünyaya geldiğinde kendi kendini besleyebiliyor. Bir ağaç da herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan filizleniyor ve büyüyor. İnsan doğduktan yıllar sonra bile kendi kendine yaşayamıyor. On beş ila yirmi yıl kadar bağımlı kalıyor. Aile desteği olmadan hayatta kalması bile mümkün olmuyor. Bunun temel nedeni ne olabilir? Neden diğer canlılar gibi hemen hayata katılmıyoruz? Yazının başlığından öngöreceğiniz gibi, eğitim bunun yanıtıdır. Eğitim görmekteyiz. Öğrenmek için genç kalıyoruz.

İnsan birikimin ürünüdür. Diğer canlılardan farkı hep birlikte bir kültür oluşturmasıdır. Bu kültürün yeni bireylere aktarılması da eğitim sayesindedir. Eğitim bize önceki insanların hayatlarını aktarır. Bugünkü insan hayatı önceki milyarlarca insanın emeğidir. Öncekilerin kurduğu binanın katları olarak devam etmekteyiz. Eğitim bizi bu düzeye yükseltir ve biz de eğitim ile kendimizden sonrakilere temel oluruz.

Ağaç yaş iken eğilir. Öğrenmek için yaş kalıyoruz. Atasözünü doğrulayan bilimsel bir bilgidir. İnsanoğlu yavrularını uzun bir eğitime tabi tutmaktadır. Hiçbir şey bilmeden hızlı bir yaşam yerine, yavaş ve bilgece bir yaşam seçmiştir. Bu eğitim sayesinde cüssesine göre en çok yaşayan memeli canlı olmuştur. Hayatının çoğunu eğitime harcamaktadır, bunun karşılığında uzun bir hayata ulaşmaktadır. Bu dediğimiz yüz binlerce yılda oluşan bir kültürdür. Eğitim o kadar temelde yer alır ki, istediğiniz kadar uğraşın bir bebeğe hayatta kalmayı öğretemezsiniz. Bak: dmy.info/gelisim-psikolojisi

eğitimin önemiBir insan ne kadar yaşayabilir? Altmış, yetmiş belki de yüz yıl. Peki süre olarak değil, deneyim olarak düşünelim. Ne kadar deneyim yaşayabiliriz? En uzun ömürlü insanlar bile bir devrimcinin, filozofun, gezginin tecrübesini edinemez. Yaşamak süre olduğu kadar, deneyimle de ölçülebilir. Çok yaşamak ne demektir? Bir gün içinde çok şey yaşadım derken, 24 saatten fazla yaşamayı kast etmiyoruz. O halde, yaşamak onu duymak ve tecrübe etmek ölçütü ile daha gerçekçi bir şekilde anlatılabilir. Yaşamak onu deneyimlemektir. Eğitim de insan deneyimini bize iletir.

Eğitim bir kişinin hayatını sonsuz kılar. Önceki hayatları, yani tecrübeleri bize verir ve bizi de deneyim havuzuna katar. Çok yaşamak çok öğrenmek demektir. Çünkü öğrenilen her şey, başkasının ifade ettiği her bilgi başka bir hayatın aktarımıdır. Yaşamak deneyimlemekse, deneyimin aktarıldığı eğitim buna ortam sağlar. Eğitimin önemini tüm insanlığın en başında ve en sonunda görebiliriz. Bir bebeğin annesinden öğrendiklerini düşünün. Bir ebeveyn de aslında çocuğunu eğitmek görevindedir. Bu yüzden ailerler vardır. Bu yüzden toplumlar oluşmuştur. Eğitim ben’i biz yapan ve herkesi “kendisi” olduğu kadar “başkası” olmaya da götüren bir araçtır.

Leave a Reply