Kısa insanlık Tarihi
Aşağıdaki bilgiler Vikipedi’deki insan maddesinin( en.wikipedia.org/wiki/human) özetlenmesiyle oluşturulmuştur.
3,500,000,000 (3.5 milyar) yıl önce, dünya üzerinde ilk tek hücreli canlılar oluştu. Milyonlarca farklı canlı türü gelişti ve birçoğu yok oldu. Var olanlardan, primatlar ailesine mensup bir kesim 600.000 yıl önce bazı araçlar kullanmaya başladı. Basit çekiçler, keskiler kullanan bu insansı canlılara bilim çevresinde “Homo Heidelbergensis” dendi. Bu canlılar zamanla değişti ve 100.000 yıl önce “Homo Sapiens” (düşünen insan) olarak adlandırılacak niteliğe ulaştı. (Aynı dönemde 3 insan türü daha yaşamaktaydı) Bizim de mensup olduğumuz Homo Sapiensler 50.000 yıl öncesinde bugünkü davranışların çoğunu göstermeye başladılar. Takı- mücevher yapımı, duvar resimleri, müzik, cenaze, din, ticaret, balıkçılık ve soyut düşünce bu dönemde görülmüştür.
Kesin zaman belli değil ama insanlık tarihi 70.000 yıl öncesinde “dil” ile bilişsel nitelikler kazandı. Basit bir iletişim aracı olmaktan çıktı. Düşünceyi ve toplumu şekillendirdi. Homo Sapiens’in dünyaya hükmetmesini ve diğer insan türlerini yok etmesini sağladı. Bu benzersiz iletişim özelliği sayesinde bireylerin gücü bir toplum haline geldi ve işbirliği çoğaldı.
100.000 yıl önce basit aletler kullanılmıştı. İğne icat edildi ve giyisiler yapıldı. 70.00 yıl önce ateş kullanıldı. Ateş muazzam bir ilerlemeydi. İnsanların yemekleri kolay hazmetmesini sağlıyordu. Böylelikle sindirim sistemi yerine beynimizi geliştirebildik. Mağaraları hayvanların elinden ateş sayesinde aldık. Vahşi hayvanlar ateş sayesinde uzakta duruyordu. 50.000 yıl öncesine ait duvar resimleri vardır ve 35.000 önceye ait heykelcikler bulunmuştur.
Milattan önce 10.000 yılına kadar birçok hayati icadın geliştirildiğini ve yayıldığını görüyoruz. “Bilişsel devrim” denilen dil gelişiminden sonra diğer canlıları daha organize şekilde tükettik. Dünya üzerindeki memelilerin yarısı insanlar tarafından avlanarak soyları tüketildi. 12.000 yıl önce bugünkü Irak’ta “Tarım Devrimi” denilen gelişmeyle tarihin akışı değişti. İnsanlar hayvan peşinden koşmak yerine toprağı ekip ekinleri beklemeye başladılar. Yerleşik hayat ve kültür birikimi başladı.
…Bazı hayvanlar evcilleştirilmiş ve bugünkü para gibi takasta kullanılmaya başlanmıştır. Neolitik çağda(mö8.000-3.000) inek, koyun gibi hayvanlar diğer mallarla takas amacıyla kullanıldı. Tarım toplumları ihtiyaç fazlası ürünlerini diğer toplumlarla ticarette kullandı.
Mö. 3500 ile mö.1500 arasındaki bronz çağının başında Sümer ve Babil kent devletleri göze çarpar. Toplumlar artık kentler oluşturmaya başlamıştır. Bugünkü Irak’ta verimli topraklar binlerce kişiyi besleyecek tahıl ve bitki yetiştirilmesine izin veriyordu. Bu sırada belli ölçeklere ayrılmış arpa ve buğday takas aracı olarak kullanılmaya başlandı. İlk faiz ve kredi işlemleri de ortadoğudaki bu devletler sırasında oluşmuştur. Yazının keşfi mö.3000 sıralarındadır ve Sümer’lere atfedilir….
Tarım devriminden sonra toplum hiyerarşik sınıflara bölündü. Tarım ve endüstri toplumları sınıf, ırk, ulus ve cinsiyet tabanlı ayrımlara tabiydi. Neredeyse bütün toplumlar erkekleri kadınlardan üstün görmüştü. Bugün dahi sınıf ve cinsiyet ayrımları – her ne kadar yasada aksi belirtilse de- açıkça devam etmektedir.
Tarım ile beslenen nüfuslar ve endüstri ile daha da artan gıda üretimi insan sayısında patlamaya yol açtı. İnsanlar arttıkça aralarındaki sorunlar da arttı. Savaşlar çıktı. Uygarlık büyüdükçe savaş da büyüdü. Ticaret ve etkileşim arttıkça toplumların büyüme hırsı da arttı. İnsanların üzerinde uzlaştığı şeyler azaldı. Giderek daha çok farklılıklar oluştu. Para ve din bu arada uzlaştırıcı şeylerdi. Tüm dünya paranın kullanımını kabullendi. Bazı dinler dünyanın büyük kısmında kabul edilip uygulandı.
500 yıl önce bilimler dünyayı şekillendirmeye başladı. İnsanoğlu kendini sınırlayanın “cehalet” olduğunu anladı. Modern bilim imparatorlukların elinde şekillendi. Çoğu icat insanları sömürmek ya da öldürmek için yapıldı. Yeni bilgilerin keşfi yeni kaynaklarla mümkündü. Bunu da kapitaller ve krallar sağlıyordu. En iyi dostu olan kapitalizmle, bilim, çağımızı oluşturdu. Emperyalizm- yani diğer toplumlara hükmeden siyasi yapı ile kapitalizm- büyük sermaye bilimle ortak olunca birkaç yılda bir değişen kültürlere sahip olduk. Emperyalizm göreli olarak azaldı. Ancak kapitalizm halen büyümeye devam ediyor. İnsanlığın ilk zamanından beri büyük sermaye daha da büyüyor. Emperyalizm, bilim ve kapitalizm 200 yıldan beri endüstri üzerine çalışıyor. Daha çok tüketiyor. Tüketmek için yeni kaynaklar arıyor. Bilimin bugünkü işlevi “nasıl daha fazla tüketebiliriz?” sorusuna yanıt aramaktır. Tabi tüketmek yerine yaşam için uğraşan müstesna ve azınlık bilim insanlarını ayrı tutmak gerekir.
20 ve 21. yüzyıllarda doğanın dengesini bozduk. Küresel ısınmaya yol açtık. Doğal seçilimi alt üst ettik. 4 milyar yıldır işleyen biyolojik döngüyü değiştirdik. Artık en sağlam ya da en sağlıklı olanlarımız yaşamıyor. Artık tıbbi yöntemlere ulaşabilen zenginler, diğerlerini öldürüp kaynaklarını sömürenler yaşıyor. Konuyla ilgili Tarihe dışarıdan bir yorum, pdf. okuması, İngilizce bir video.
İnsana tepeden bir bakış kazandıran yazınız için teşekkürler.
Lan arkadaş m.ö 4000 li yıllar biliniyodu
Sen ne milyarından bahsediyon hz adem alesselam bilimcilere göre 6000 yıl önce yaşadįğį bilinir malmısınız siz ya ne demek üç tür insan vardı ne milyar yîlından bahsediyonuz Hz ALLAH ademi ilk insan yarattı ilimide bilimide öğretti bilmeyenler uyduruk şeyler paylaşmasın kızıyorum sonra doğru olanı yazın insanları saptırmayįn
6000 yıl önce yaşadığı bilinir diyorsunuz.
Bu takvimsel olarak milattan önce 4000 e denk gelir.
Buraya kadar anlaştıysak bir sorum var.Beni aydınlatırsanız sevinirim.
Urfa,göbeklitepede ,bilimsel olarak ispatlanmış haliyle,mikattan önce 13.000 yıllarında ordaki taşların üzerindeki şekil ve yazımsı şekillerin o yıllara aşt olduğu ispatlanmış..soru şu milattan önce 13.000 ile milattan önce 4.ooo yılları arasındaki 9000 senede neler oldu.Hz ademden 9000 dene önce o taşlara yaxı ve şekil çizenler kimlerdi
Tşk…
Lan oğlum sen mal gibi gonuşuyon.
Kızarsan kız. Hayatında hiç kitap okudun mu? Okumadın.
O zaman, Kitapsızın tekisin. Senin gibi pislikler bedava yaşıyor.
Örnek olmayı deneseniz iyi olur amma…bu tarz, aidiyet duyduğun inanca ters!
Sen ruh tedavini yarım bırakma
Tabiiki hakaret etmek niyetinde değilim hiçbirşey bilmeyen bir de LAN AKADAŞTÜRÜNDEN saygısızlık yapan birine nasıl davranılır ne söylenebilir
Allah (cc) bütün evrende dünyada ilk insan olarak adem (as) ı yaratmıştır. Vay 100 000 yıl önce ateş bulundu 200 000 yıl önce konuşma bulundu 1 milyar yıl önce insana benzeyen homo bilmemneler vardı. Lütfen arkadslar bırakın bu akıl oyunlarını bizim bunlara inanmamız bizi yaratan rabbimizi gerçekten üzüyor. Bu uydurmalar islamiyetin ilk doğuşuyla düşman olupda aradan yüzkerce yıl geçmesine rağmen bu kin güdümünden vazgeçmeyen islamiyetin baş düşmanı yahudilerdir…
Şimdi yaşadığımız mezhep çatışmaları şii sunni olarak müzlümanlığın ikiye ayrılması ve kardeş arasındaki yasanmış bunca katliamlar savaslar dökülen kanlar hepsinin nedeni abdullah ibni sebe denen bir yahudi yüzündendir…
Ben o homo bilmem ne adını verdikleri maymundan gelemeyecek kadar mükemmelim. Bu bilim adamları kendilerini ona yakıştırmışsa diyecek söz bulamıyorum. Beni yaratan ve kendisine inanmaya muvaffak eden alemlerin yaratıcısına (Allah c.c.) hamdolsun.
Arkadaşlar söylediklerimiz İslam’a aykırı değildir. Hiçbir din bu bilgileri yadırgayamaz. Bu yazıdan böyle bir sonuç çıkarıyorsanız üzülürüm. Bir kuram ile tarihi bilgiyi karıştırmayınız.
Bu “Homo Heidelbergensis” lere açıklama yapmak için nefesinizi tüketmeyiniz.
Allah” a inandığını söylerler, Kur’anı okumazlar. Hırsıza Yolsuza Taparlar..
Yobazlar gene toplanmış,bu yazıyı yazan arkadaşın yazdığı her şey harfi harfine doğrudur ve seçkin bilim insanlarının hepsinin doğruladığı bilgilerdir.Neymiş islama aykırıymış yok allah cc öyle demiş lan yeter neden bu kadar kör ve aptal oluyorsunuz her yerde şu aptal dininizi dile getirerek her şeyi eleştiriyorsunuz,cahilliğiniz ve aptallığınız ve o gerçek olmayan insanların yarattığı dininiz yüzünden insanlara hayatı cehennem etmekten bırakın çıldırmak üzereyim,bu yazıya bile yaptıkları yoruma bakar mısınız?Bu kadar aptal başka bir kitle daha olamaz
İnsanların yorumlarına kızıp dinime aptal diyen. Önce saygı duymayı sen öğreneceksin.
her allah adı geçirene yobaz diyorsunuz. çok demode oldu artık bu laflar
Öncelikle, güzel bir yazı olmuş elinize sağlık, ancak yazı biraz dağınık olmuş gibi geldi bana. İnsanlık tarihini özetlemek gerekirse, farklı açılardan ayrı ayrı özetlemek gerekir diye düşünüyorum. İnsanlığın biyolojik tarihi, insanlığın iletişim tarihi, insanlığın sosyal tarihi, insanlığın bilim tarihi vs. ayrı ayrı bir şekilde özetlenirse daha güzel olurdu bana göre.
Konuların hepsi bir özetlendiği için de okuyucular içerisinden “insanlığın biyolojik tarihini anlayamayan ve özümseyemeyenler” bu kısma takılıyor ve örneğin yazının sonunda bahsedilen tüketim problemleri (bence toplum için daha önemli bir konu) arka plana itilmiş oluyor.
Eğer evrimle ilgili bir tartışma olacaksa bence ayrı bir yazının altında olmalı, bu yazı altında değil.
insanları dinden uzaklaştırmak adına illüminati tarafından uydurma bir senaryodur. şuan dünyadaki bütün kötülükler savaş terör biyolojik savaşlar evrim teorileri hastalıklar maalesef bunların başının altından çıkmaktadır. kıyamet kopana kadar oluşacak tüm kötülükleri şimdiden aşama aşama yapıyorlar. bizlere bu dünyada kimlerin hükmettiğini ne yaptırmaya çalıştığını unutmayalım.
Herkesin fikrine inancına saygı duyuyorum her yaştaki çocukların algıları nasıl değişip olgunlaşıyorsa o arkadaşlarda bilgileri ve inançları kadar kritize edebiliyorlar Sapiens diye bir kitap var okumalarını tavsiye ederim Dindar olanlar Kuran oku diyor onun için kimseye kızmadan okuyun bilgi sahibi olun kimseyi kırmayın Bütün arkadaşlara katıldıkları için memnuniyet duyduğumu belirteyim
Selamet var Çanakkale 26.09.2017
Hz.Allah belkide aklı başında ilk insanı 6-8 bin yıl önce dünyaya gönderdi, ondan dolayı ilk insan diyoruz. Ama bunlar çok derin mevzular hiç kimsenin tam anlamıyla bilgisi yok ne büyük islam alimlerinin nede başka bilim insanlarının. En güzeli dünyaya ne için geldik nereye gidiyoruz diye düşünüp yaşamak lazım..