Can sıkıntısı nasıl geçer

Can Sıkıntısı Nasıl Geçer

Can Sıkıntısı Hakkında

Can sıkıntısı nasıl geçer

Can sıkıntısının evrenin temeli olabileceğini dmy.info/Can-Sıkıntısı yazımızda irdelemiştik. Burada da can sıkıntısı nasıl geçer, bunu tartışacağız. Can sıkıntısı, dikkatin yönelemediği duygusal durumdur. Boşlukta kalma hissidir. Birçok anlamı içinde barındıran bir sözdür. “Can Sıkıntısı Nedir” yazımızda gerekli tanımlar mevcuttur. İstenen bir durum olmadığı aşikar, ancak kaçınılmaz bir durum olduğunu da söylemeliyiz.

Hedefine ulaşan canlı daha yüksek/başka/değişik amaçlar edinmek ister. Kültürün birçok ögesi fizyolojik ihtiyaçlarını tamamlamış insanların can sıkıntısından kaynaklanır. Yemek, barınma, güvenlik ihtiyacını karşılayan insanlar kalan zamanlarında sanatla uğraştılar, buluşlar yapıp kendilerini oyalamanın farklı yollarını buldular. Çoğunlukla oyun oynadılar. Çok azı can sıkıntısından kötü şeylere kalkıştı. Can sıkıntısından iyi şeylerin yapıldığını toplum olarak yaşamımızda görebiliriz. Her ne kadar can sıkıntısından sömüren, savaşan, kötülük yapanlar mevcutsa da insanlığın doğadaki konumu onun işbirlikçi anlayışına kanıttır. İnsanlar birlik olup, iyi şeyler yapmasaydı birbirimizi yemekle meşgul olurduk. Bunu yapanlar halen var ancak bunu onarılması gereken küçük bir yanlış olarak düşünebiliriz.

İnsanlar sıkıldıkları için bir şey yaparlar. Sıkıntı bir yol gösterici olabilir. Mevcut durumdan sıkılmak daha fazla kabiliyete sahip olmaktır. Sıkıntı olmasa harekete geçmezdik. Daha fazla sıkıntı olmasa daha başarılı insanlar olmazdı. Can sıkıntısını bir yol gösterici olarak düşündüğümüzde fırsat olarak değerlendirilebilir. Bir konudan sıkılıyorsa insan, daha fazlasını öğrenebilir demektir. Daha çok ve zor bir şekilde başarıya ulaşabilir. Kapasitesinin altında olduğu için sıkılıyor olabilir. Can sıkıntısı bir şeyler yapmak için gerekli motivasyon bile olabilir. Bir işte sıkılan iki işi yapabilir. Boşluk durumu olan can sıkıntısını başka uğraşlarla doldurabilir.

Can Sıkıntısına Karşı

Can sıkıntısı neler yaptırmıştır, bunu bütün insan kültüründe görebilirsiniz. Her şey karnını doyuran insanın oyunlarıyla oluşmuştur. Can sıkıntısının nasıl geçeceği de burada ortaya çıkar. İnsanlığın tarihinde en çok başvurulan çözümler kültürün de gidişatını belirlemiştir. İnsanın sıkıntıdan yaptıkları insanlık oluvermiştir.

  1. Can sıkıntısı nasıl geçerİletişim: İnsanın doğadan ayrılan yönü. En başarılı olduğumuz konu. İnsanların ilk çaresi. Kendimizi güvende hissettiğimizde yaptığımız ilk şey. Birileriyle sohbet etmek, konuşmak en ilkel, basit ve başarılı çözümdür. Çevrenizle iletişime geçin. Yakınlarınızı arayın. Onlara yazın. Kimse dostça bir merhabayı yanlış anlamaz. Uzaklara da yazabilirsiniz. Penpal(kalem arkadaşı) ve postcrossing(posta geçmek) ile kağıt kaleme sarılabilir, basit bir Google aramasıyla “chat”( sohbet) ortamlarına girebilirsiniz.
  2. Sosyalleşmek: Eşinizi, arkadaşınızı, ailenizi, çevrenizi mutlu etmeyi deneyin. Bazen yakınınızdakileri güldürmek en büyük mutluluktur. Çocuğunuz varsa onunla vakit geçirin. Bundan daha iyi bir uğraş olamaz. İnsana bir şeyler katmak, kendini geleceğe taşımaktır. Twitter, Facebook vs. Bunlar hiçbir yenilik getirmeyen ama tüm dünyanın bildiği mecralar. Bunun nedeni insanlara büyük bir toplumlaşma/sosyalleşme  fırsatı sunmalarıdır.
  3. Can sıkıntısı nasıl geçerSanat: Doğadan epey ayrıldık, doğal yönümüz köreldi. Belki de bunu telafi etmek için sanatı icat ettik. Kuşlar kadar olmasa da bir şekilde doğaya güzellik kattık. Müzik en büyük güdüleyici, birleştirici, oyalayıcı kültür ürünlerimizden oldu. Müzik dinleyebilir, yapabilirsiniz. Ayrıca sanatın binlerce farklı yolu vardır. Herhangi bir sanat dalını öğrenmek ve onunla uğraşmak can sıkıntınızı alır, yerine estetik bırakır. Çalgı çalmayı öğrenin, güzel yazı, grafik, resim, heykel gibi yüzlerce alternatiften birini seçin. Sanat tarihinde kendinize uygun bir seçenek bulun.
  4. Oyun: Oyun kültürün temeli olabilir. Farklı açılardan birçok temel bulmak mümkündür ancak çoğumuz için oyun her şeydir. Oyunla dünyayı öğreniriz. Oyunla gerçeği sınarız. Oyun çoğu zaman oyalanmanın en büyük belirmesidir. İnsana ait her şeyin oyun oynayarak geliştiğini, oyunun gerçeğin özü olduğunu belirtmek gerekir. “Oyun teorisi” yazısında bunu inceledik. Bilgi yarışması, sözcük oyunları, zeka oyunları, bulmacalar gibi birçok seçeneği deneyebilirsiniz.
  5. Can sıkıntısı nasıl geçerSpor yapmak: İnsan her zaman kendini sınamak istemiştir. Çok eski zamanlardan beri fiziksel etkinlikleri oyuna çevirerek vücudu zinde tuttuk. On binlerce yıldır süregelen mücadelemizde, başlarda hayata hazırlık için; sonraları da fiziksel doygunluğa ulaşmak için spor yaptık. İnsan bedenine ait yeni deneyimleri, imkansıza ulaşmayı spor adı altında yaşadık. Spor türlerinden birini seçebilirsiniz. Ya da çalışabilirsiniz. Fiziksel çalışma da çoğu zaman bir spordur. Örneğin birkaç fide alıp ağaç dikebilirsiniz. Sokak hayvanları için su ve yiyecek bırakabilir, bunu koşarak yapabilirsiniz.
  6. Gönüllülük: Gönüllü işlerde bulunarak enerjinizi hem kendinize, hem de başkalarına faydalı şekilde harcayabilirsiniz. Tema, Kızılay, BM gönüllüsü olmak hem deneyim hem de mutluluk getirecek değerli uğraşlardandır. En büyük mutluluk başkalarını mutlu etmektir. Neden tek başınıza olasınız? Mutluluk hep birlikte tanımladığımız bir duygusal durumdur. Bunu diğerleriyle yaşamak mutluluğumuzu artıracaktır.
  7. Can sıkıntısı nasıl geçerDoğaya karışmak: Doğayı sadece izlemek bile büyük bir eğlence kaynağıdır. Bir ağaca öylece bakmak dahi büyüleyicidir. Gökyüzüne doğru uzanan, dışarıya karşı güçlü ama bir o kadar da yardımsever bir ağaç. Her şeyiyle canlı bir abide. Bir bitki yetiştirmek, doğa harikalarını görmek, onları araştırmak hayata karışmaktır. Evinizin balkonunda hiçbir masraf yapmadan bile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Çöpe atarak doğaya zarar vereceğiniz plastik kaplarınıza bitki ekebilirsiniz. Ben yapıyorum. Balkon da su şişelerinde bitki yetiştiriyorum. Her gün onları seviyor ve kontrol ediyorum. Betonla dolu yaşantımıza canlılık katıyorum.
  8. İzlemek: Televizyon, bilgisayar ekranlarının hayatımıza en büyük katkısı iletişim oldu. Kurgu yapımlardansa bilgilendirmeyi amaç edinenleri tercih edin. İnternetteki binlerce belgeseli deneyin. Sizi düşünmeye sevk edecek filmlere göz atın.  Filmler yazımızdan bilgi edinin: dmy.info/felsefi-filmler/ Youtube, Vimeo, Alkislarlayasiyorum sitelerinden sevdiğiniz herhangi bir konuyu aratın.
  9. Çocuk canı sıkılmışAmaçsızca bir şey yapmayın. Daha çok sıkılırsınız. Belli bir hedefiniz olursa iyi olur. Vakit geçirmek de bir hedeftir ancak öğrenmek, düşünmek, anlamaya çalışmak daha iyi hedeflerdir. Mesela ben, felsefe için vakit geçiririm. Hayatı anlamaya çalışırım. Farklı tecrübeler edinmeye çalışırım. Oradan oraya sürüklenmek yerine sorgularım. Felsefe için izler ve oynarım. dmy.info/felsefe-neye-yarar/
  10. Unutmayın, sıkıntı zihinsel bir durumdur, fiziksel değil. Siz sıkıldım demedikçe sıkılmış sayılmazsınız. Sıkıntının nedeni nedir? Neden diğer zamanlar sıkılmadınız da şimdi sıkıldınız? Sıkıntı tedavi edilmesi gereken bir şey değildir. Anlamak ve düşünmek gerekir. Tedavisi olmayan/ tedavi gerekmeyen bir durum için çare aramayın. Sıkıntıyı zihnimizde ürettiğimize göre, yanıtını da ancak kendimizde bulabiliriz. Bak: dmy.info/can-sikintisi/

Ayrıca Bakınız

34 Comments

  1. isimsiz kullanıcı 10 Kasım 2014
    • ...N...U...R...A...Y 6 Haziran 2016
  2. Elif 13 Aralık 2014
  3. Pelin 9 Nisan 2015
  4. ahmet 24 Nisan 2015
  5. Nesrin 24 Nisan 2015
  6. gulsah 10 Mayıs 2015
  7. yaren 7 Haziran 2015
  8. gül 29 Haziran 2015
  9. ömer 1 Temmuz 2015
  10. ihsan 25 Temmuz 2015
  11. Sevil 16 Ağustos 2015
  12. sıla 12 Eylül 2015
  13. Ozam 20 Eylül 2015
  14. Zehra..... 25 Kasım 2015
  15. off 31 Ocak 2016
  16. Mucahit Bozkurt 5 Şubat 2016
  17. Derys 28 Şubat 2016
  18. sananew 14 Mart 2016
  19. ftm 21 Mart 2016
  20. Baran 12 Temmuz 2016
  21. Ela 7 Ağustos 2016
  22. Metin 3 Kasım 2016
  23. Peace Love 12 Şubat 2017
  24. Betül 13 Şubat 2017
  25. hev 27 Mart 2017
  26. eylül 16 Mayıs 2017
  27. Hasan 8 Eylül 2017
  28. sakin 29 Aralık 2017
  29. omer 10 Şubat 2018
  30. dilara 4 Mart 2018
  31. Isimsiz 17 Şubat 2019
  32. sıkıldımm 5 Haziran 2019
  33. Mozartcapri 30 Haziran 2021

Leave a Reply